Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2022 16:42 - Започна същинската част на войната в Украйна: Руската армия атакува „Азовстал“
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 1489 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 19.04.2022 16:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Говори се усилено, че под завода за желязо и стомана се укриват над 400 международни наемници, които са били част от защитата на Мариупол

Същинската офанзива в Донбас – основната цел на Русия от началото на „специалната военна операция“ – започна. По целия източен фронт в Украйна в момента текат военни действия, а изглежда основната цел на Москва е доскоро сравнително неизвестният завод за стомана „Азовстал“, под който се говори усилено, че има мащабни подземия, където се укриват международни наемници.

Дългоочакванта офанзива е стартирала малко след 12 ч. днес и се очаква резултатът от нападението да реши категорично дали конфликтът ще продлъжи и в следващите месеци, или да се стигне до край на военните действия с преговори.

„Започна нов етап от операцията, който цели да освободи Донецк и Луганск“, заяви лаконично министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу. Под руините на Мариупол – град, чийто инфраструктура бе изравнена на практика със земята, въпреки че Русия гарантира още от началото на войната, че няма да атакува цивилни цели – се намират и последните защитници на града, които са намерили убежище в подземнията на огромния завод „Азовстал“. Сред тях, говори се, има над 400 международни наемници, залавянето на които сега изглежда е превърнато в топ приоритет на руската армия. Най-малкото защото чрез тях ще могат да демонстрират на света, че действително на украинската страна има международни наемници.

Всъщност „Азовстал“ и окопалите се в подземията му „чуждестранни легиони“ изглежда са толкова важни за Русия, че на войниците е заповядано да блокират всички маршрути за евакуация. Поне така се твърди по определени информационни канали от Украйна, въпреки че доскоро имаше информация, че Киев прави подобни опити да блокира евакацията на свои собствени граждани. 

Москва постави ултиматум на укрилите се в подземията на „Азовстал“ – напуснете леговището си до неделя или бъдете унищожени. На този етап обаче няма никакво раздвижване и от недрата на завода не е излязъл нито един боец. Според Киев има и много цивилни. Ако това е така, остава мистерия защо поне те не са били освободени да напуснат. Сега руската армия от няколко часа е започнала сериозната си офанзива към завода. Специални сили щурмуват предприятието за желязо и стомана и се очаква до края на деня да има развитие. Много е възможно Москва да „жертва“ специалната инфраструктура на завода само и само да „откопае“ скритите под него войници.

image

„Предстоящата развръзка около драмата в "Азовстал" се превръща към този момент в един от основните акценти на събитията в Украйна. "Азовстал" не е само металургичен завод, а огромен подземен град с 11 подземни етажа и 24 км. тунели. Руското министерство на отбраната заяви, че в "Азовстал" се намират около 400 "чужди наемници". Русия е заинтересована да бъдат пленени живи въпросните чужденци. Ако бъдат заловени живи и представени на пресконференция, то това ще бъде огромен медиен удар на Москва. Дали някои от "чуждите наемници" не са заловени вече е друг въпрос.“, написа политическият анализатор Боян Чуков.

За подземията под металургичния завод се знае малко, но като цяло засега консенсусът е, че такива все пак има. В мрежата се появиха графики на това как би изглеждали т.нар. „бункери“, но тяхната автентичност не може да бъде потвърдена. Предполага се, че надолу под завода, на дълбочина поне 30 метра, има най-малко 10 етажа, които обхващат цялата площ на комбината, който сега е заплашен, че ще бъде сринат със земята.

Интересна перспектива за самата война и защо тя може да приключи при евентуалното успепно провеждане на настоящата руска офанзива, дава пък друг политичекси анализатор – Арън Мати. Според него настоящиата офанзива всъщност представлява същинската част на войната, а боевете край Киев в предните близо 2 месеца са били вид „диверсия“, която да раздели фокусираната в югоизточната част на Украйна армия. 

Путин пък, по непотвърдена информация, е поискал от генералите си „голяма победа“ до 9 май и вероятно точно това е целта на започналата днес нова фаза в операцията в Мариупол и конкретно към завода „Азовстал“.

https://www.flagman.bg/article/264921?fbclid=IwAR0MJRLMDr4T7D3lc53_kA1P20C9AmeIcd1kEljt6UKLKixia9bFi7_5ocU




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20321106
Постинги: 18679
Коментари: 10030
Гласове: 71345
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930