Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2021 09:03 - Стотици богато украсени, скални гробници, открити в древен турски град
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 1533 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Стотици богато украсени, скални гробници, открити в древен турски град

Преди около 1800 години жителите на Блаундос погребваха мъртвите си в силно украсени гробове, изсечени в стените на околния каньон

image

Ливия Гершон

Daily Correspondent

15 октомври 2021 г., 13:04 ч imageГробниците съдържат изображения на лозя, цветя и геометрични шарки, както и митологични фигури. Архив на проекта за археологически разкопки Blaundos

Разкопките в Блаундос в Ушак, Турция, разкриха 400 скални гробници, датиращи отпреди 1800 години, когато древният град е бил под контрола на римляните. Много от гробниците са украсени с изображения на лозови клонки, гроздови гроздове, цветя, животни и митологични фигури, съобщава държавната агенция Anadolu (AA).

Blaundos се намира на върха на хълм и е заобиколен от каньон, който предлага защита от нападатели. Гробниците са издълбани в стръмните страни на каньона.

„Има аркови саркофази, издълбани в основната скала пред стените на всяка стая“ , казва за АА ръководителят на експедицията Бирол Кан , археолог от университета Ушак. „Освен тези, местата, за които се смята, че ще се използват за погребални церемонии, са открити и вътре в скалните гробници. Главната врата на гробниците беше затворена с мраморна врата и отново отворена по време на погребения или церемонии в миналото. "

imageДревните жители на града са издълбали гробниците в страните на каньон. Архив на проекта за археологически разкопки Blaundos

Някои от гробниците имат само една камера, докато други са „сложни структури, образувани чрез подреждане на стаи една след друга“, казва Кен пред Лаура Гегел от Live Science .

„Тези стаи не са създадени наведнъж“, добавя той. „От следите по стените се разбира, че тези гробници първоначално са били проектирани като единична стая. С течение на времето обаче, когато нямаше място за погребение в тази единична стая, стаята беше разширена навътре и бяха добавени втората, третата и след това четвъртата стая.

Археолозите са били запознати с скалния некропол-едно от най-големите гробища от този вид в света-повече от 150 години. Но изследователите започнаха систематично да разкопават Blaundos през 2018 г. Освен гробниците, пише Аргун Конук за Daily Sabah , екипът е идентифицирал храмове, театър, обществена баня , акведукти, държавна сграда, стадион и др.

„Освен тези, ние знаем, че има много религиозни, обществени и граждански структури, които все още са под земята“, казва Кен пред Live Science .

През вековете грабители на гробове частично унищожиха някои от гробниците, като същевременно премахнаха бижута и други ценни предмети. Но много обекти остават. Те включват фрагменти от керамика и монети от II до IV век от н.е., както и гробни предмети като огледала, пръстени, чаши и маслени лампи, предполагаемо предназначени за използване в отвъдното.

imageКаменни руини в археологическия обект Blaundos Klaus-Peter Simon чрез Wikimedia Commons под CC BY 3.0

Стенописи, декориращи 24 от камерите, остават видими, но са в лошо състояние.

„Някои от тези гробници отдавна са били използвани от овчари като приюти за животни“, казва Кен пред Live Science . „Стенописите бяха покрити с плътен и черен слой сажди поради пожарите, които бяха запалени по онова време.“

Екип за опазване е почистил някои от картините, които включват мотиви от лозя, цветя, венци и геометрични шарки, както и митологични фигури като Хермес, Ерос и Медуза и животни, включително птици и кучета.

Blaundos е основан от едноименния командир, служил при Александър Велики, след като армията му се влива в Мала Азия през четвърти век пр. Н. Е. Първоначално обитаван от македонци , по -късно се превръща във важен римски град, отбелязва Пета Стампър за „ History Hit “. В по -късната римска и византийска епоха Блаундос е седалище на епископи, водещи християнски общности в околностите.

Откритите досега гробници са само част от некропола. Стотици други гробове все още не са разкопани. Екипът също планира да проведе ДНК и химически анализи, насочени към определяне на произхода, възрастта, пола и диетата на погребаните в древния град.

 




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. kirk - Няма такова нещо като "древен турски град"
20.10.2021 13:29
Няма такова нещо като "древен турски град", след като до XI-XII в. те не са виждали градове!!! И престани да превеждаш от еврейката с нейните тъпизми.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39978151
Постинги: 21940
Коментари: 21634
Гласове: 31042
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930